Luchtdichtingssystemen voor dak, gevel & raam

Blower Door Test

 

De enige manier om de kwaliteit van de luchtdichte bouwschil te controleren is het uitvoeren van een pressurisatieproef met behulp van een BlowerDoor-toestel. Hierbij wordt het te testen gebouw respectievelijk in onderdruk dan wel in overdruk geplaatst waarbij het lekdebiet gemeten wordt. Uit dit lekdebiet V50 [m³/h] kan dan voor het EPB-verslag de v50-waarde [m³/(h.m²)] berekend worden en voor de PhPP-berekening de n50-waarde [h-1]. Wachten tot het gebouw volledig afgewerkt is om dan de enige en definitieve proef uit te voeren doe je best niet, want op dat ogenblik is het vaak zeer moeilijk of onmogelijk om luchtdichtingslekken nog te herstellen. Beter is het om tijdens het bouwproces een aantal keren een voorlopige, oriënterende proef uit te voeren zodat eventuele luchtdichtingslekken dadelijk opgespoord en hersteld kunnen worden. Zo'n voorlopige proef plan je bijvoorbeeld in op volgende momenten:

  • na het luchtdicht plaatsen van het buitenschrijnwerk (maar voor het pleisteren!)
  • na het luchtdicht plaatsen van de dakisolatie (maar voor het plaatsen van de binnenafwerking!)
  • na het plaatsen van de luchtdichte vloer-wand aansluiting (maar voor het plaatsen van de vloerisolatie, de chape en de vloerafwerking!)
  • na het luchtdicht afkleven van de OSB-platen bij houtskeletbouw (maar voor het plaatsen van de binnenafwerking!)

Als extra service naar installateurs van onze producten toe, bieden wij tussentijdse proeven aan zodat u de kwaliteit van het geleverde werk kan controleren.
Informeer naar de voorwaarden bij uw verdeler.